Porovnejte iPhony 5s - 17 Pro Max unikátně dle až 172 funkcí I obchod v rekonstrukci I znovuotevření 10-11/2024

Češi přišli na internetu o 357 miliónů

Snímek obrazovky 2024-10-03 v 9.59.47 

Češi přišli na internetu o 357 milionů

  1. Úvod
  2. Významné případy kybernetických útoků s vyčíslením škod
    • Útok ransomware na nemocnici v Benešově (Česká republika, 2019)
    • Ransomware útok na OKD (Česká republika, 2020)
    • Únik dat z hotelu Marriott (Globální, 2018)
    • Útok na společnost Maersk pomocí malwaru NotPetya (Globální, 2017)
    • Krádež dat z Target Corporation (USA, 2013)
    • Útok na společnost Garmin (Globální, 2020)
    • Únik dat z Equifax (USA, 2017)
    • Útok na Ústavní soud ČR (Česká republika, 2020)
    • Phishingový útok na Českou poštu (Česká republika, 2017)
    • Útok na nemocnici v Brně (Česká republika, 2020)
    • Ztráty českých občanů na internetu (Česká republika, 2024)
  3. Ochrana prostřednictvím VPN
    • Ochrana před krádeží osobních údajů
    • Zabezpečení finančních transakcí
    • Skrytí vaší IP adresy a polohy
    • Bezpečné připojení k veřejným Wi-Fi sítím
    • Ochrana před sledováním a cílenou reklamou
    • Přístup k geo-omezenému obsahu
    • Ochrana před phishingovými útoky
    • Bezpečné sdílení a stahování dat
    • Prevence před omezením rychlosti internetového připojení
    • Zvýšení celkové bezpečnosti zařízení
  4. Nevýhody používání VPN na iPhonu / ANDROIDU
  5. Závěr + AKCE DNES 75% SLEVA + 3 měsíce zdarma

 

1. ÚVOD

V dnešní digitální éře je bezpečnost osobních údajů a ochrana soukromí klíčová. Kybernetické útoky se stávají sofistikovanějšími a častějšími, což ohrožuje jednotlivce i společnosti po celém světě. V tomto článku se zaměříme na konkrétní případy kybernetických útoků, které postihly jednotlivce nebo konkrétní firmy, a ukážeme, jaké škody způsobily. Tím podtrhneme důležitost používání VPN na vašem iPhonu jako jednoho z efektivních nástrojů ochrany.

 

 

2.Významné případy kybernetických útoků s vyčíslením škod

 

Útok ransomware na nemocnici v Benešově (Česká republika, 2019)

V prosinci 2019 zasáhl ransomware nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově. Útok ochromil nemocniční IT systémy, což vedlo k pozastavení provozu a odkladu plánovaných operací. Náklady na obnovu systémů a ztráty způsobené výpadkem dosáhly odhadem 50 milionů Kč (cca 2 miliony USD) ❶ .

Ransomware útok na OKD (Česká republika, 2020)

V roce 2020 byla česká společnost OKD, jediný producent černého uhlí v ČR, napadena ransomwarem. Útok zastavil těžbu na několik dní. Přestože společnost nezveřejnila přesné finanční ztráty, odhaduje se, že denní ztráty mohly dosáhnout až 10 milionů Kč (cca 400 000 USD) ❷ .

Únik dat z hotelu Marriott (Globální, 2018)

V roce 2018 došlo k masivnímu úniku dat z hotelového řetězce Marriott International. Hackeři získali přístup k osobním údajům až 500 milionů hostů, včetně jmen, adres, telefonních čísel a čísel pasů. Společnost čelila pokutě ve výši 123 milionů GBP (cca 160 milionů USD) od britského úřadu pro ochranu osobních údajů ❸ .

Útok na společnost Maersk pomocí malwaru NotPetya (Globální, 2017)

Dánská přepravní společnost Maersk byla v roce 2017 zasažena útokem malwaru NotPetya. Útok způsobil výpadek IT systémů a ochromil globální přepravní operace. Celkové škody byly vyčísleny na 300 milionů USD ❹ .

Krádež dat z Target Corporation (USA, 2013)

V roce 2013 byla americká retailová společnost Target obětí masivního kybernetického útoku, při kterém hackeři získali přístup k údajům o 40 milionech platebních karet a osobním údajům 70 milionů zákazníků. Náklady na řešení incidentu a právní vyrovnání dosáhly více než 200 milionů USD ❺ .

Útok na společnost Garmin (Globální, 2020)

Výrobce navigačních zařízení Garmin čelil v roce 2020 ransomware útoku, který přerušil jeho služby na několik dní. Společnost údajně zaplatila výkupné ve výši 10 milionů USD 6.

Únik dat z Equifax (USA, 2017)

Úvěrová společnost Equifax oznámila v roce 2017 únik osobních údajů 147 milionů lidí, včetně rodných čísel a čísel řidičských průkazů. Náklady spojené s útokem přesáhly 1,4 miliardy USD, včetně pokut a nákladů na zabezpečení 7.

Útok na Ústavní soud ČR (Česká republika, 2020)

V roce 2020 byl Ústavní soud ČR napaden kybernetickým útokem, který narušil jeho e-mailový systém. Přestože nebyly zveřejněny přesné škody, útok ukázal na zranitelnost významných institucí v zemi 8.

Phishingový útok na Českou poštu (Česká republika, 2017)

Česká pošta varovala před falešnými e-maily, které se vydávaly za její oficiální komunikaci. Mnoho uživatelů bylo podvedeno a stalo se obětí krádeže dat. Přesné finanční škody nejsou známy, ale útok ovlivnil tisíce zákazníků 9.

Útok na nemocnici v Brně (Česká republika, 2020)

Fakultní nemocnice Brno byla v březnu 2020 zasažena kybernetickým útokem, který způsobil výpadek IT systémů a vedl k odložení plánovaných operací. Nemocnice musela přejít na papírovou dokumentaci. Odhadované škody dosáhly přes 100 milionů Kč (cca 4 miliony USD) 10.

Ztráty českých občanů na internetu (Česká republika, 2024)

Podle zprávy za první čtvrtletí 2024 Češi přišli na internetu o 357 milionů Kč v důsledku kybernetických podvodů. Celkem 20 723 klientů tuzemských bank se stalo obětí podvodníků, což ukazuje na rostoucí hrozbu v oblasti online bezpečnosti 11.

Tyto případy ukazují, že kybernetické útoky mohou mít devastující dopad na jednotlivce i společnosti, a to jak finančně, tak i provozně. Ochrana prostřednictvím VPN může být jedním z kroků, jak snížit riziko takových útoků.

 

3.Ochrana prostřednictvím VPN

 

1. Ochrana před krádeží osobních údajů

Příběh:
Alena, majitelka malého e-shopu, se připojovala k veřejné Wi-Fi v kavárně, aby vyřídila objednávky. Nevědomky byla vystavena útoku typu "man-in-the-middle", při kterém hacker zachytil její přihlašovací údaje do administrace obchodu. Následně ukradl citlivé údaje jejích zákazníků, což vedlo k poškození pověsti a finančním ztrátám v hodnotě přes 200 000 Kč.

Jak to vyřeší VPN:
VPN (Virtual Private Network) šifruje vaše internetové spojení, takže i když se připojujete přes nezabezpečenou síť, vaše data jsou chráněna. To ztěžuje hackerům zachytit a zneužít vaše citlivé informace.

2. Zabezpečení finančních transakcí

Případ z praxe:
V roce 2016 byl český filmový producent okraden o 1,5 milionu Kč, když hackeři zachytili jeho komunikaci s dodavatelem a podvrhli falešné platební instrukce 12.

Jak to vyřeší VPN:
Používání VPN při provádění finančních transakcí zabezpečuje komunikaci a snižuje riziko odposlechu či manipulace s daty. Vaše finanční údaje tak zůstanou v bezpečí.

3. Skrytí vaší IP adresy a polohy

Příběh:
Jan publikoval na svém blogu kritické články o korporátních praktikách velké společnosti. Bez použití VPN byla jeho IP adresa vystopována a on čelil zastrašování a právním hrozbám.

Jak to vyřeší VPN:
VPN maskuje vaši skutečnou IP adresu a nahrazuje ji adresou serveru VPN. Tím chrání vaši identitu a polohu před sledováním a potenciálními hrozbami.

4. Bezpečné připojení k veřejným Wi-Fi sítím

Případ z praxe:
V roce 2017 byla odhalena skupina hackerů v Praze, která vytvořila falešné veřejné Wi-Fi sítě v nákupních centrech. Připojením k těmto sítím byli uživatelé vystaveni riziku krádeže dat 13.

Jak to vyřeší VPN:
VPN šifruje vaše připojení, což znamená, že i když se připojíte k falešné nebo nezabezpečené Wi-Fi síti, vaše data zůstanou chráněna před útoky.

5. Ochrana před sledováním a cílenou reklamou

Příběh:
Petra si všimla, že po návštěvě několika webových stránek jí začaly chodit nevyžádané e-maily a byla bombardována cílenou reklamou. Její online aktivity byly sledovány bez jejího vědomí.

Jak to vyřeší VPN:
VPN skrývá vaši online aktivitu před poskytovateli internetových služeb a reklamními agenturami. Tím chrání vaše soukromí a snižuje množství nevyžádané reklamy.

6. Přístup k geo-omezenému obsahu

Případ z praxe:
Mnoho studentů v České republice se setkává s omezením přístupu k některým zahraničním vzdělávacím materiálům a službám kvůli geografickým omezením.

Jak to vyřeší VPN:
VPN umožňuje změnit vaši virtuální polohu tím, že se připojíte k serveru v jiné zemi. Tím získáte přístup k obsahu, který by jinak byl pro vaši lokaci nedostupný.

7. Ochrana před phishingovými útoky

Příběh:
Marek obdržel e-mail, který vypadal jako zpráva od jeho banky. Po kliknutí na odkaz a zadání přihlašovacích údajů mu z účtu zmizelo 50 000 Kč. Ukázalo se, že se jednalo o phishingový útok.

Jak to vyřeší VPN:
Některé VPN služby obsahují funkce blokující škodlivé webové stránky a phishingové domény. To chrání uživatele před podvodnými útoky a krádeží dat.

8. Bezpečné sdílení a stahování dat

Případ z praxe:
V roce 2020 dostala česká společnost pokutu za únik citlivých dat během přenosu souborů přes nezabezpečené kanály. Škody na reputaci firmy byly nevyčíslitelné.

Jak to vyřeší VPN:
VPN šifruje vaše data během přenosu, což zabraňuje jejich zachycení nebo odcizení. To je zvláště důležité při sdílení citlivých dokumentů a souborů.

9. Prevence před omezením rychlosti internetového připojení

Příběh:
Tomáš si všiml, že jeho poskytovatel internetu omezuje rychlost při používání určitých služeb, jako je streamování videa. Použitím VPN obešel tato omezení a užíval si plynulé připojení.

Jak to vyřeší VPN:
VPN skrývá vaši internetovou aktivitu před poskytovatelem, který tak nemůže cíleně omezovat rychlost vašeho připojení na základě používaných služeb.

10. Zvýšení celkové bezpečnosti zařízení

Případ z praxe:
Mobilní zařízení zaměstnanců společnosti byly napadeny spywarem, který odposlouchával komunikaci a kradl data. To vedlo k úniku obchodních tajemství a finančním ztrátám ve výši 5 milionů Kč.

Jak to vyřeší VPN:
Použitím VPN na mobilním zařízení přidáváte další vrstvu zabezpečení, která chrání před různými typy kybernetických hrozeb, včetně spywaru a malwaru.

 

4.Nevýhody používání VPN na iPhonu / Androidu

  • Snížení rychlosti připojení: Šifrování a přesměrování dat přes VPN může mírně zpomalit vaše internetové připojení.
  • Náklady na službu: Kvalitní VPN služby často vyžadují předplatné. Nicméně investice do bezpečnosti se může vyplatit v prevenci potenciálních škod.
  • Možné problémy s některými službami: Některé webové stránky a aplikace mohou blokovat přístup přes VPN servery.

5. Závěr

Kybernetické útoky mohou mít devastující dopad na jednotlivce i firmy, což dokazují uvedené příklady s vyčíslenými škodami. 

 

AKCE DNE na VPN: 73% SLEVA + 3 měsíce ZDARMA Více>

 

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX